donderdag 13 maart 2008

Bloedige zelfmoordaanslag op de ISAF in Kabul

Bij een zelfmoordaanval in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 9 mensen om het leven gekomen en 35 mensen gewond geraakt. De aanslag was gericht tegen een Amerikaans militair konvooi in de buurt van de luchthaven van de hoofdstad.

De zelfmoordaanvaller had het gemund op een Amerikaans konvooi op ongeveer 300 meter van de Massoud Circle in het centrum van de stad, aldus een verklaring van de ISAF.

Een van de soldaten raakte gewond en is opgenomen in een militair ziekenhuis. Onder de doden is ook de zelfmoordaanvaller.

De buitenlandse troepenmacht sloot samen met de Afghaanse autoriteiten meteen de omgeving af.

Generaal Carlos Martins Branco, woordvoerder van de ISAF, veroordeelde de aanslag in scherpe bewoordingen.

“De Taliban heeft geen respect voor het menselijk leven, de Afghaanse burgers of een vredelievende toekomst voor Afghanistan”. Branco noemde het verder “een barbaarse daad”.

BBC-verslaggever Sanjoy Majumder zei vanuit Kabul dat er een een scherpe toename is van geweld in de afgelopen maanden in het land, waarbij zelfmoordaanslagen een gewoonte aan het worden zijn.

In januari vielen bij een zelfmoordaanslag op het Serena Hotel in Kabul minstens acht doden, waaronder een journalist uit Noorwegen.

Vorige zomer kondigden de Taliban al aan dat ze vaker Kabul willen treffen omdat het de zetel is van de macht. Een Taliban-commandant zei dat burgerdoden daarbij gezien worden als zijdelingse schade.

Ook voor dit jaar hebben de Taliban zelfmoordaanslagen en guerilla-aanvallen aangekondigd.

Deze week maakten de VN bekend dat er vorig jaar 8.000 doden zijn gevallen door de oorlog in Afghanistan. Twintig procent van de slachtoffers is burger.

Eerdere cijfers van de Associated Press, die gebaseerd waren op Afghaanse en westerse bronnen, spraken van 6.500 doden.

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de bloedigste periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 af werden gezet door een door de VS-geleide coalitie na de aanslagen van 11 september 2001 op Washington en New York.

Zie ook
Vorige maand vielen er meer dan 100 doden bij een zelfmoordaanslag in Kandahar en tientallen doden bij een zelfmoordaanslag in Spin Boldak

Geen opmerkingen: