maandag 7 juli 2008

Tientallen doden bij zelfmoordaanval op ambassade van India in Kabul

Bij een zelfmoordaanslag op de ambassade van India in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandagochtend meer dan 40 mensen om het leven gekomen. Er vielen ook 140 gewonden. Onder de doden zijn vier mensen uit India.

De zelfmoordaanvaller bracht zijn bomauto tot ontploffing op het moment dat twee wagens van de Indiase diplomatieke missie het terrein van de ambassade op wilden rijden. Onder de doden is de militaire attaché uit India en een diplomaat. Ook twee bewakers vonden de dood.

De plaats van de aanslag lag bezaaid met doden en gewonden en afgerukte lichaamsdelen. Ambulances reden af en aan om de slachtoffers naar ziekenhuizen te vervoeren. De meesten werden naar het militaire hospitaal overgebracht. Foto's zijn te gruwelijk voor woorden.

Het hoofd van de UNAMA-missie van de Verenigde Naties in Afghanistan, Kai Eide, heeft de aanslag op de ambassade een “lafhartige en afschuwelijke misdaad” genoemd.

“Er bestaat geen excuus voor een gruweldaad zoals deze en de plegers van de aanslag moeten daarvoor verantwoordelijk worden gesteld,” zo zei hij in een verklaring.

Generaal David McKiernan, de commandant van de ISAF-veiligheidsmacht, veroordeelde de aanslag eveneens.

Hij zei: “Deze laffe aanval bevestigt opnieuw dat de opstandelingen zich niet bekommeren om de Afghaanse bevolking.” Hij bood namens de ISAF zijn condoleances en medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers aan en zegde steun toe aan de Afghaanse regering.

De Afghaanse president Karzai zei in een verklaring dat “de vijanden van de vriendschap tussen zijn land en India achter de aanslag schuilgaan”.

Kabul onderhoudt goede betrekkingen met New Delhi. India steekt zeker 800 miljoen dollar in de wederopbouw van Afghanistan en helpt onder meer bij de aanleg van wegen. hierbij zijn al verschillende constructiewerkers uit India vermoord.

Onlangs bezocht de minister van Defensie van Afghanistan India. India kan onder meer helpen met militaire adviezen omdat het land ook te maken heeft met opstandelingen en aanslagen. Voor zover bekend zijn er geen soldaten uit India in Afghanistan gestationeerd.

Afghaanse functionarissen vermoeden achter de aanslag nog een buitenlandse inlichtingendienst. Pakistan en India hebben een hele tijd op voet van oorlog met elkaar geleefd, en ook oorlog gevoerd over de regio Kasjmir. Maar de laatste tijd zouden de landen betere betrekkingen hebben.

Namens de NAVO zei secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer de aanslag te veroordelen: “Het dood en de verwonding van zo veel mensen is een tragedie, en een duidelijke poging om de regionale onderlinge verhoudingen te ondermijnen.”

Bloedig
Het is een van de bloedigste aanvallen in Kabul. Vorig jaar vonden er verschillende zelfmoordaanslagen plaats op bussen met politieagenten. Begin dit jaar vonden 8 mensen de dood bij een aanval op het Serena Hotel.

Bij een aanval op een militaire parade die in april door president Karzai in de hoofdstad werd afgenomen vielen drie doden.

Vorig jaar zomer maakten de Taliban al duidelijk dat ze Kabul vaker wilden gaan aanvallen omdat daar de zetel zit van de macht. Ook in de provincies rondom de hoofdstad wordt het steeds onrustiger worden.

"Laf en monsterlijk"
Het hoofd van de UNAMA-missie van de Verenigde Naties in Afghanistan, Kai Eide, heeft de aanslag op de ambassade van India in Kabul een “lafhartige en afschuwelijke misdaad” genoemd.

The Statement of the United Nations

The top United Nations official in Afghanistan has condemned today’s suicide attack outside the Indian Embassy in Kabul, which reportedly killed over 40 people and injured more than 100, as a “cowardly and heinous crime.”

“In no culture, no country, and no religion is there any excuse or justification for such acts,” declared Kai Eide, the Secretary-General’s Special Representative and head of the UN Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA).

“The total disregard for innocent lives is staggering and those behind this must be held responsible,” he added.

Today’s attack follows the murder two days ago of Haji Habibullah, a member of Parliament from the southern Kandahar province, and is the latest among a number of deadly incidents in the strife-torn nation in recent months, including an assassination attempt against President Hamid Karzai in April and a suicide bombing at Kabul’s Serena hotel in January that killed eight people.

Vorig jaar kwamen bij een zelfmoordaanslag in Baghlan meer dan zestig mensen om waaronder vijf parlementsleden. Begin dit jaar vonden meer dan 100 mensen de dood bij een soortgelijke aanslag bij de zuidelijke stad Kandahar.

Geen opmerkingen: